Ida och Gustav var starkast - segrare i Engelbrektsloppet 60

Ida Palmberg Högbo GIF/Team Ramudden och Gustav Eriksson IFK Mora SK segrare i Engelbrektsloppet 60

Starten gick klockan 10:00 med ett mycket starkt startfält bland herrarna. Landslags åkare och tidigare vinnare fajtades om tätpositionerna.

En grupp på 10-12 tog täten under första varvet, spurtpriset skidades hem av Vebjørn Moen  och vid varvningen på torget var det 6 åkare som gick ut i täten.

Vid förvarningen på 59,1 km stod det klart att 3 åkare skulle göra upp om segern. Gustav Eriksson åkandes för Ifk Mora Skidklubb visade sig ha mest krut i armarna kvar och vann spurtstriden relativt klar, 3 sekunder före Vebjørn som åker för Umara Sports Club, slutade 2 och på tredje plats, med samma sluttid som 2:an kom Gabriel Strid också åkandes för Mora. Segertiden för Gustav blev 2:29:19

Klubbar som Storvreta Idrottsklubb och Falun Borlänge Skidklubb hade flera åkare bland de 25 främsta. Norbergs sonen Patric Vilhelmsson slutade på en 24:e plats.

Damerna i tävlingsklassen hade 62 startande och även här blev det en kamp in i det sista. Vid varvningen så gick 2 ut i ledning, Ida Palmgren och Hedda Bångman. Båda tjejerna fajtades fram till sista milen där Ida satte in rycket och kunde ensam ta emot kranskullan Agnes Ramströms krans och glida in över mållinjen. Segertiden för Ida blev 2:50:38, 34 sekunder före Hedda Bångman. På tredje plats kom Linnea Johansson från Linköpings skidklubb på tiden 2:53:43.

Vädret och temperaturen var på åkarnas sida även idag och solen tittade fram under perioder till publikens stora glädje.

1,184 åkare var anmälda till Engelbrektsloppet 2024 vilket gör loppet åter igen växer efter svackan som pandemin medförde.

Vid prisutdelningen fick respektive vinnare 10.000:- plus att spurtpriser på 5.000:- per segrare delades ut.

Nu återstår glada motionärer ute på banan plus några tävlingsåkare, när målet stänger vid 18:00 avslutar vi en väldigt lyckad vintervecka.