Välkommen till Engelbrektsloppet i Norberg

- 50 år 2019 -
 


Vår historia

Engelbrektsloppet historia

 

1968 beslöt några skidentusiaster att starta ett skidlopp för att ekonomiskt stödja den lokala skideliten i Norberg. Man beslöt även att damer skulle få deltaga vilket inte var godkänt i Vasaloppet.

1969 genomfördes det första Engelbrektsloppet, segrare var Janne Stefansson, Sälen. 1970 var loppet öppet även för damer. Segrare i damklassen 1970 var Irene Atterbring, Fagersta Södra IK.  

1976 blev Engelbrektsloppet en del av En Svensk Klassiker på skidor.

Engelbrektsloppet idag

I dag omfattas Engelbrektsloppet av 6 olika tävlingar, Engelbrektsloppet 60 km klassisk stil, tävling- och motionsklass. Kristinaloppet 30 km klassisk stil (endast damer), tävling- och motionsklass, Engelbrektshalvan 30 km klassisk stil endast motionsklass, Engelbrektsstafetten 3 x 10 km klassiks stil endast motionsklass samt Engelbrektssprinten 800 m, fri stil varvlopp i elbelysning på Torget i centrala Norberg. Engelbrektsrullen, rullskidslopp 44 km alternativt 22 km är vårt sommarlopp.

Under veckoslutet den andra veckan i februari varje år genomförs de olika skidloppen med totalt över 4 000 deltagare. Engelbrektsloppet med sina drygt 2000 deltagare är den näst största skidtävlingen i landet.

Samhällsansvar (CSR)

Engelbrektsloppets eftersträvar att ta sitt samhällsansvar. Engelbrektsloppet driver sin verksamhet med sikte på att ha en sund ekonomi.Vi väljer även lokala underleverantörer som arbetar på motsvarande sätt. Engelbrektsloppet agerar på ett sätt som är långsiktigt hållbart ur miljösynpunkt, vid val av råvaror och produktionsmetoder. Till evenemanget lagar vi all mat själva. Vi eftersträvar minska den direkta eller indirekta påverkan på omgivningen  avseende resursanvändning (energi/vatten/råvaror), hälsosamma/giftfria produkter  och transporter. Vi arrangerar även bussresor till och från loppen, för att minska miljöpåverkan.

Engelbrektsloppet arbetar för att ha nöjda medarbetare med balans mellan arbete och fritid. Vi eftersträvar mångfald och jämlikhet.

Vårt samhällsengagemang visar vi med att arrangera Norbergs största och mest välkända evenemang. Vi engagerar olika lokala föreningar och ersätter dem efter gjord insats.Vi utser varje år, bland Norbergs framgångsrika ungdomar, en vinnare av Engelbrektspokalen och ett stipendium.


Euroloppet

Engelbrektsloppet ingår i Euroloppet som består av 16 olika långlopp i 12 olika länder i Europa. Loppen är öppna för alla, både tävlingsåkare och motionärer. Det finns lopp både i skate och klassiskt att välja på. Loppen går på vackra platser i Alperna, Pyrenéerna och i andra bergiga områden i Tyskland, Italien, Frankrike, Schweiz m.fl. Loppens deltagarantal varierar
mellan 1000 till 2500 åkare. 

Skaffa Euroloppet Passport

Euroloppet Passport är till för dig som vill åka flera lopp ute i Europa. Ditt pass stämplas efter varje genomförd tävling. När du har åkt 8 tävlingar inom 10 år blir du Euroloppet Champion och får ett diplom och märke. Dessutom får du som innehavare av ett Euroloppet Passport 20% rabatt på anmälningsavgiften till alla tävlingar med Euroloppet status samt bättre seedning genom en plats i Euroloppet start grupp strax bakom elitledet. 

Lycka till och finn äventyret ute i Europas skidspår!

Skaffa ditt pass här.


Engelbrektsloppets 20-klubb

Kurt Jensen från Norberg toppar 20-klubbens lista över flest genomförda Engelbrektslopp. Kurt har åkt 37 lopp!

Kurt Jensen från Norberg toppar 20-klubbens lista över flest genomförda Engelbrektslopp. Kurt har åkt 37 lopp!

Det finns många skidhjältar som har kört Engelbrektsloppet genom åren. Här hyllar vi några lite extra, nämligen alla som har genomfört Engelbrektsloppet hela 20 gånger eller mer och därmed kvalat in till vår egen veteranklubb, 20-klubben.

Belöningen består av en speciell 20 års plakett, ett diplom samt en egen nummerlapp att använda vid nästkommande Engelbrektslopp. Vi delar också ut en 10- och 30 års plakett. 

Se hela listan över 20- klubben


Bli medlem

Har du ingen förening att representera när du ska delta i något av loppen?

Medlemskap i en förening ansluten till Svenska Skidförbundet är obligatorisk om du vill åka i tävlingsklass. I medlemskapet ingår en försäkring som gäller vid skidtävlingar under det år som medlemskapet omfattar.

Medlemskap i Föreningen Engelbrektsloppet kan du anmäla i vårt anmälningssystem när du anmäler dig till våra lopp.


Engelbrektssouvenir

Engelbrektssouvenir köper du på Engelbrektsloppets Sportkontor vid målområdet.

Pris 80 kr.


Engelbrektspokalen

Engelbrektspokalen skall tilldelas ungdom/junior som tävlat för förening i Norberg och på ett föredömligt sätt bidragit till att göra Norbergs namn känt utåt. Ansökan körs till Engelbrektsloppets kansli. Pokalen utdelas i samband med Engelbrektsloppet.
Pokalen har utdelats sedan 1984


1984   Malin Wästlund, orientering

1985   Per Findahl, modellflyg

1986   Dan Hellström, skidor

1987   Ulrica Söderlund, slalom

1988   Bill Hellström, skidor

1989   Bill Hellström, skidor

1991   Fredrik Larsson, orientering

1994   Fredrik Östberg, skidor

1995   Mikael Östberg, skidor

1996   Linda Larsson, orientering

1997   Johan Rydqvist, skidor

1998   Johan Holm, skidor

1999   Johan Höij, orientering

2000   Malin Engdahl, fotboll

2001   Thomas Gustafsson, orientering

2002   Frida Hansdotter, slalom

2003   Frida Hansdotter, slalom

2004   Daniel Findahl, modellflyg

2005   Ninni Hedberg, skidor o löpning

2006   Axel Svedlund, skidor och cykel

2007   Oskar Findahl, modellflyg

2008   Oskar Findahl, modellflyg 

2009   Oskar Findahl, modellflyg

2010   Linnéa Björn, skidor

2011   Linnéa Björn, skidor

2012   Alexandra Sömskar, cykling

2013   Clara Lundmark, cykling

2014   Cecilia Czarnecki, simning och cykling

2015   Clara Lundmark, cykling

2016   Cecilia Czarnecki, cykling

2017   André Czarnecki, cykling

2018 Ella Martinsson, brottning