Så här jobbar vi för att genomföra Engelbrektsloppet i vinter

Den 6 september kom beskedet om utbrott av afrikansk svinpest bland vildsvin strax utanför Fagersta och det stod klart att även vårt skidområde i Norberg låg strax innanför den zon som Jordbruksverket upprättade och där de införde restriktioner. Se karta nedan över området. Sedan dess så har vi på Engelbrektsloppet, Norbergs kommun, Svenska Motionslopp och Riksidrottsförbundet jobbat hårt för att föra fram hela föreningslivets påverkan av restriktionerna samt försökt att få förtydliganden om vad som gäller specifikt för Engelbrektsloppets samt Engelbrektsspårets verksamhet den kommande vintern.

Vi vill självklart göra det rätta och inte bidra till att sprida smittan vidare och har förståelse för att Jordbruksverket i det akuta skedet stängde av ett stort och väl tilltaget område samt att svaren på alla frågor om restriktionerna inte fanns på en gång. När man inte hittade smittade vildsvin utanför kärnområdet under helgens stora sökinsats den 16-17 sep, så hoppas vi så klart på att restriktionerna snart kan lättas. Dessutom finns en naturlig avgränsning i form av viltstängsel efter riksväg 68 mellan Fagersta, Norberg, Avesta. Se karta nedan.

De lärdomar vi har med oss efter pandemin visar på att nedstängningar av idrottsföreningars verksamhet och inställda motionslopp har påverkat folkhälsan negativt, särskilt bland barn- och ungdomar. Hela motionsloppsbranschen sliter fortfarande i sviterna av pandemin och Föreningen Engelbrektsloppet är en motor för det lokala föreningslivet med ett 20-tal funktionärsföreningar som vi vill fortsätta att stödja. Därför fortsätter vi att jobba vidare intensivt för att Engelbrektsspåret skall kunna öppnas den 1 december som planerat samt att Engelbrektsloppets Vintervecka i februari ska kunna genomföras som normalt. Vi uppdaterar så klart alla våra deltagare och besökare så fort vi vet vad som gäller i vinter.

Fredrik Persson